Ruxandra Cesereanu
Decembrie ’89. Deconstructia unei revolutii
Editura Polirom, Iasi, 2004, 232 p.
Cercetarile intreprinse pina acum de Ruxandra Cesereanu – indiferent de tema abordata: tortura politica, gulagul in constiinta romanilor, imaginarul violent al acelorasi romani – se circumscriu permanentei necesitati a scriitorului autentic de a elucida problemele esentiale, sistematizind in maniera proprie haosul cotidian. Cartea de fata se inscrie in acelasi demers antiideologizant si demistificator care o caracterizeaza dintotdeauna pe autoare. Ruxandra Cesereanu repune in drepturi, si de aceasta data, o istorie veridica, lucida – vazuta ca pe o restitutio in integrum a faptelor si a nuantelor –, o istorie mereu aminata si denaturata de multimea oportunistilor.
Revolutia noastra, trucata, aminata, asasinata, uzurpata, ratata, poluata, cosmetizata – citez din lista termenilor inventariati de autoare – a fost de putine ori analizata la rece asa cum reuseste scriitoarea clujeana in recentul volum Decembrie ’89: deconstructia unei revolutii.
Intr-o prima sectiune a volumului, intitulata sugestiv inainte de 1989, Ruxandra Cesereanu face retrospectiva celor doua evenimente majore ale „Epocii de Aur“: Greva minerilor din Valea Jiului (1977) si Revolta muncitorilor din Brasov (1987) – identificate de catre autoare drept momente premonitorii ale revolutiei din decembrie 1989.
Volumul de maxima actualitate al Ruxandrei Cesereanu este unul conceptual, punind in evidenta termenii-cheie in jurul carora autorii analizati isi construiesc teoriile despre revolutie vazuta ca: revolutie de opereta, revolutie-spectacol, tele-revolutie, mascarada, lovilutie etc. Multitudinea de opinii formulate in legatura cu evenimentele din decembrie ’89 se restringe in viziunea autoarei la trei teorii majore: revolutia pura, conspiratia (inter