Piata valutara romaneasca nu da semne ca s-ar "alinia" la tendintele existente pe cele internationale. Scaderea rapida a euro nu a adus nimic nou in privinta cursului. Asa se intampla si dupa schimbarea de trend din ultimele trei zile. Dupa atingerea minimului de 1,2160, moneda unica a reinceput sa creasca, ieri atingand un maxim de 1,2340 pe pietele europene.
La noi, cursul a coborat de la 3,6193 la 3,6160 lei pe fondul unei lichiditati nu foarte ridicate, in care a predominat cererea.
Cresterea euro a echivalat cu scaderea cursului monedei americane, care de la 2,9411, acum doua zile, a coborat la 2,9328 lei, cea mai scazuta valoare comparativ cu miercurea trecuta, cand a fost atins maximul de 2,9510 lei.
Paritatea euro/dolar a continuat sa fie influentata de factori tehnici, in lipsa celor fundamentali, ea urcand de la 1,2274, pe pietele asiatice, la 1,2340 dolari. Stabilitatea din ultimele zile s-ar putea intrerupe astazi, cand presedintele Rezervei Federale urmeaza sa intervina intr-o comisie a Congresului american. Investitorii se asteapta ca Fed sa decida intreruperea temporara a procesului de crestere a dobanzilor, ceea ce ar putea avea efecte negative asupra dolarului.
Aceasta eventualitate ar putea sa fie indepartata de evolutia euro pe pietele asiatice, unde se pare ca bancile centrale au decis sa intrerupa cumpararile de euro, din care au facut o „moneda de refugiu".
In aceste conditii, pretul unciei de aur a coborat ieri la 424, fata de 426 dolari acum doua zile, semn ca moneda americana ar putea reveni pe un trend crescator.
Piata valutara romaneasca nu da semne ca s-ar "alinia" la tendintele existente pe cele internationale. Scaderea rapida a euro nu a adus nimic nou in privinta cursului. Asa se intampla si dupa schimbarea de trend din ultimele trei zile. Dupa atingerea minimului de 1,2160, moneda unica a reinceput s