Romania poate sa ramina fara litoral in urmatorii 50 de ani. Acest lucru in conditiile in care, in fiecare an, marea inghite pina la 8 metri de tarm, iar autoritatile intirzie sa ia vreo masura. Eroziunea malurilor romanesti la Marea Neagra s-a intensificat alarmant in ultimii 20 de ani. In ritmul actual, peste 50 de ani nu vom mai avea plaja.
La distrugerea accelerata a litoralului au contribuit, pe linga cresterea nivelului marilor, cauzata de incalzirea globala, si lucrarile hidrotehnice anacronice facute de-a lungul timpului sau dezinteresul autoritatilor locale fata de subiect.
„Obsesia hidrotehnistilor romani este sa traga diguri sau sa cimenteze malul. Investitorii vor vile si hoteluri la buza marii. Efectul pe termen lung insa e cresterea necontrolata a eroziunii", spune Lucian Ionescu, directorul Centrului Regional de Protectie a Mediului din Romania.
Cele mai multe plaje, obtinute artificial
O mare parte dintre plajele autohtone (cum ar fi cele de la Neptun-Olimp sau Eforie Nord) sint obtinute artificial, prin aducerea nisipului din fundul marii pe mal. Ele se degradeaza continuu si trebuie intretinute permanent. Intre Agigea si Vama Veche, marea inghite doi metri pe an. In nord, zona Portita catre gurile Dunarii, pierdem sapte, opt metri pe an.
Schimbarea structurii curentilor nord-sud, care aduceau cam 40% din transportul de aluviuni de pe Dunare, a dus la cresterea puterii erozive a valurilor. Acum, curentul nu mai aduce nisip pe mal, ba mai mult, il trage spre larg. Sint zone unde apa marii a ajuns sa bata direct in faleza.
Intre Eforie Nord si Eforie Sud marea a inghitit 15 metri de plaja in 15 ani si a „cariat" grav culoarul de promenada, facut din piatra si ciment. „Daca vine cutremurul, cade malul cu totul, chiar si cladirile spitalului", spune un medic de la Spitalul de Recupera