Judetul Mures este al patrulea din tara ca numar de masini pe cap de locuitor. Traficul rutier imbacsit si agitat ii obliga pe targumureseni sa inhaleze peste 27 de tone de praf si peste o tona de plumb in fiecare zi. Sanatatea muresenilor este in pericol.
Cei mai expusi la efectele negative ale poluarii sunt copiii si femeile gravide.
In ultimii ani, Muresul a ajuns pe locul al patrulea la nivel de tara ca numar de masini pe cap de locuitor, dupa Bucuresti, Cluj si Timisoara.
Departe de a reprezenta un semn de prosperitate, pentru ca majoritatea acestora sunt "vechituri" aduse de prin cimitirele de masini ale Europei, numarul mare de autoturisme care circula zilnic prin oras sau il tranziteaza creeaza o poluare ale carei dimensiuni sunt greu de imaginat.
Praf cu tonele, copaci ioc
In fiecare zi, targumuresenii inhaleaza - potrivit estimarilor facute de asociatiile pentru protectia mediului care activeaza in oras - 27,3 tone de praf si 1,25 de tone de plumb.
Pentru ca parcul auto este vechi, doar un mic procent fiind reprezentat de masini noi, care respecta normele europene in materie de poluare, noxele produse sunt mult peste nivelul admis.
De altfel, chiar daca si in Romania exista un set de reglementari menite sa limiteze emisia de noxe, de foarte multe ori certificatele de conformitate se obtin de la service-urile autorizate sa faca inspectii tehnice destul de usor, aceste detalii fiind lasate la urma si considerate mai putin importante.
Poluarea produsa de masini inseamna emisii de plumb, folosit ca aditiv in benzina, monoxid de carbon, dioxid de carbon precum si alte gaze nocive.
Pentru a va face idee despre dimensiunile acestui fenomen, trebuie amintit ca l