Listarea unei companii la BVB aduce, potrivit specialistilor pietei de capital, o serie de beneficii de la atragerea de finantare in conditii reduse de cost la imagine. Daca in anii trecuti putine firme s-au declarat interesate de a intra in ringul bursier, din acest an, din ce in ce mai multe vor la BVB.
„In anii trecuti, in general, mai degraba au iesit companii de la Bursa decit au intrat. Totusi, incepind din acest an, numarul firmelor interesate de a intra la Cota Bursei a crescut foarte mult. Au intrat de la inceputul anului doua societati (SSIF Broker si Vrancard) si cred ca vor mai intra citeva pina la finalul lui 2005", zice Marius Plugaru, director SSIF Ieba Trust.
„Incep sa stea la coada pentru a intra in ringul bursier", mai sustine domnia sa.
Societate deschisa
„Prima conditie pe care trebuie sa o indeplineasca o companie care doreste sa fie cotata la Bursa este sa devina o societate deschisa", zice Emil Ogica, vicepresedintele firmei de consultanta financiara KTD Invest. O firma poate deveni societate deschisa daca unul dintre actionarii companiei doreste sa vinda actiunile pe care le detine sau societatea face o majorare de capital.
Urmeaza inregistrarea actiunilor
Pentru ca firma sa fie inscrisa la Cota Bursei, emitentul trebuie sa faca dovada inregistrarii respectivelor valori mobiliare la Oficiul de Evidenta al Valorilor Mobiliare, organizat de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. Valorile mobiliare inscrise la Cota Bursei trebuie sa fie liber transferabile.
Pentru inscrierea valorilor mobiliare la Cota Bursei compania respectiva va incheia un contract pentru prestarea serviciilor de registru cu BVB sau cu o societate de registru independent conectata la sistemul Bursei.
Capitalul social minim obligatoriu
Bineinteles, intrebarea pe care