Comisia Europeana a facut cadou Romaniei anul trecut un plocon de peste 1 milion de euro, sub forma de fonduri PHARE, pentru formarea specialistilor in domeniul asigurarilor. Proiectul care trebuia sa se deruleze prin Ministerul de Finante s-a dovedit pana la urma a fi unul cu dedicatie, banii europeni fiind directionati pe fata catre o anume firma.
Pentru ca toata procedura s-a derulat printr-o licitatie publica, firmele discriminate evident de Comisia Europeana au contestat in instanta decizia finala. Rezultatul: Tribunalul Bucuresti a blocat derularea proiectului PHARE, motiv pentru care statul roman va pierde banii.
In septembrie anul trecut a fost demarat proiectul "Intarirea Capacitatii Operationale a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor". Pentru milionul de euro pus la bataie de Comisia Europeana s-au inscris in competitie 5 societati de profil. S-au parcurs fazele licitatiei, insa rezultatul alegerii facute de Comisia de licitatie a venit mult mai tarziu decat se astepta.
In afara de castigatoarea "ERNST&YOUNG" Ltd, nici unul dintre participanti nu a fost informat despre derularea licitatiei, asa cum prevedeau normele. Cum era de asteptat, unii dintre acestia au contestat in instanta decizia si Tribunalul Bucuresti, printr-o ordonanta prezidentiala, a blocat derularea proiectului.
Vinovat pentru situatia creata s-a presupus ca este Ministerul de Finante, prin Oficiul de Plati si Contractare PHARE. Acest organism era practic autoritatea contractanta in cadrul acestui proiect. La Tribunal, lucrurile s-au dovedit a sta cu totul altfel.
Pentru a se apara fata de procedura abuziva aplicata la licitatie, cei de la Finante au depus un document venit direct de la Comisia Europeana. Aici se putea citi negru pe alb cum comisarii europeni cereau eliminarea expresa a uneia dintre firmele participante, desi pr