(Mihaela Naftanaila)
Postul de director de spital nu renteaza, spun medicii care conduc unitatile, pentru ca e prost platit si nu mai ramine decit un sfert din timpul doctorului pentru consultatii si operatii.
?Nu ai cum sa faci si medicina, si management?, sustin ei, respingind vehement ideea de a lasa conducerea spitalelor pe mina unor manageri, asa cum se intimpla in Occident.
Dr. Constantin Popa, directorul Institutului de boli cerebrovasculare ?Prof. dr. Vlad Voiculescu? din Bucuresti, sustine ca ?finantistii nu inteleg argumentele medicilor, pentru ca nu stiu medicina. Cum ar putea sa isi dea seama daca e mai importanta epidemia sau dializa, antibioticele sau lipsa cearsafurilor??. Ar fi scandalos, spune si directorul Institutului ?Vlad Voiculescu?, sa lasam raspunderea globala asupra unui spital pe mina unui economist.
In asentimentul celor doi sint si directorul Spitalului ?Al. Obregia?, dr. Radu Mihailescu, dr. Bogdan Oprita, purtatorul de cuvint al Spitalului de Urgenta Floreasca din Bucuresti, dr. Dumitru Cristea, directorul Spitalului Judetean Galati si multi altii.
Interese, licitatii, pacienti nemultumiti
Unii medici nu sint contra economistilor, dar au si alte explicatii pentru care conducatorii unitatilor sanitare vor sa fie si medici, si manageri. Directorul Spitalului Colentina, dr. Sorin Simion, a afirmat ca ?medicii sint prea orgoliosi si nu ar accepta sa fie condusi de altcineva?. In schimb, dr. Constantin Popa spune lucrurilor pe nume: ?Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca in joc intra interese, orgolii, aranjamente la licitatii cu firmele de medicamente, cu cei din Ministerul Sanatatii sau cu cei de la Finante?.
In Romania, administrarea spitalelor este ineficienta deoarece directorul este ales dupa criterii profesionale si nu dupa eficienta in management, ne-a explicat dr.