Ministerul Finanþelor a publicat ieri, in sfarºit, proiectul privind normele de aplicare a Codului fiscal.
Normele stabilesc cã preþul de cumpãrare al unui titlu de valoare este preþul determinat ºi evidenþiat de intermediar pentru respectivul titlu, deþinut de un client, pe fiecare simbol, la care se adaugã costurile aferente.
Preþul de cumpãrare pentru determinarea impozitului pe caºtigul obþinut din transferul titlurilor de valoare se stabileºte prin aplicarea metodei preþului mediu ponderat.
Ordinea de vanzare a titlurilor de valoare, raportatã la deþinerile pe simbol se realizeazã cronologic, in funcþie de data dobandirii, de la cea mai veche deþinere la cea mai nouã deþinere.
Pentru determinarea perioadei de deþinere a titlurilor de valoare, intermediarii vor evidenþia la fiecare operaþiune de cumpãrare, incepand cu data de 1 iunie, data intrãrii titlurilor de valoare in portofoliul persoanelor care deþin ºi efectueazã tranzacþii cu acestea.
Veniturile sub formã de dobanzi se impun cu o cotã de 10% din suma acestora, pentru depozitele la termen constituite, instrumentele de economisire dobandite, contractele civile incheiate, incepand cu data de 1 iunie 2005.
Potrivit aceloraºi norme, impozitul pe dobanda rezultatã din calcul se determinã prin aplicarea cotei de 1% din suma acesteia pentru depozitele la termen constituite, instrumentele de economisire dobandite, contractele civile incheiate, inainte de 4 iunie 2005 ºi a cãror scadenþã este ulterioarã datei de 4 iunie 2005. Cota de impozit de 16% se va aplica asupra venitului din dobandã obþinut pentru depozitele la termen constituite, instrumentele de economisire dobandite ºi contractele civile incheiate dupã 1 ianuarie 2006.
Jocurile de noroc, impozitate superior de la 1 mai
Incepand cu data de 1 mai 2005, inclusiv, veniturile din jocuri de noroc se