Omar Hayssam nu avea interdictie de a parasi tara in momentul in care a organizat rapirea jurnalistilor, insa era dat in consemn la frontiera. Dar care e diferenta dintre consemnul la frontiera si interdictia de a parasi tara?
Interdictia de a parasi tara este o masura preventiva prevazuta de Codul de procedura penala, iar consemnul la frontiera este doar o masura administrativa, care are drept temei legal un ordin al Politiei de Frontiera. Decizia interdictiei de a parasi tara este luata de Parchet si, ulterior, trebuie confirmata de instanta.
Consemnul la frontiera poate fi solicitat doar de procurorul sau politistul care efectueaza urmarirea penala si nu necesita o hotarire a instantei de judecata.
Situatiile in care se impune darea in consemn la frontiera sint urmatoarele: daca instanta a dispus masura interdictiei de a parasi tara, daca invinuitul se sustrage anchetei penale si pe numele lui s-a emis un mandat de urmarire, daca pe numele invinuitului s-a emis un mandat de arestare in lipsa si daca in timpul cercetarii penale exista suspiciunea ca invinuitul ar intentiona sa paraseasca tara.
Atentionare pentru procurori
Cind instanta a dispus masura interdictiei de a parasi tara, invinuitul ia cunostinta personal sau prin avocat despre aceasta masura. Daca invinuitul a primit un mandat de arestare in lipsa, ia cunostinta despre darea in consemn la frontiera prin intermediul avocatului sau ori este instiintata familia sa.
Daca invinuitul se sustrage urmarii penale si s-a emis mandat de urmarire, este evident ca darea in consemn la frontiera nu are cum sa fie adusa la cunostinta celui urmarit. La fel se procedeaza si in cazul in care exista suspiciunea ca in timpul anchetei persoana intentioneaza sa plece din tara.
De fapt, darea in consemn este o atentionare a Politiei de Frontiera c