Informatia a cazut ca un trasnet, dand peste cap planurile redactionale pe tot parcursul zilei de ieri. Ion Iliescu este invinuit pentru participare la mineriada din 13-15 iunie 1990. Parchetul General ii vrea capul. Ramane de vazut cum va reactiona Parlamentul, care ar trebui, in prealabil, sa-i ridice imunitatea, si Justitia, care ar putea sa se pronunte definitiv.
Dar care pot fi consecintele acestei stiri-bomba asupra situatiei, si asa destul de precare, din PSD? Si daca vor exista convulsii politice interne, oare le poate influenta desfasurarea evenimentelor legate de soarta lui Ion Iliescu?
Nu pot decat sa constat ca, de la o vreme incoace, de la alegerile parlamentare si prezidentiale de la finele anului trecut, o tinem din suspans in suspans. Cetateanul este aproape zilnic uluit de ceea ce aude si vede. Jurnalistii transpira pentru a tine pas cu evenimentele. Observatorii de peste hotare sunt uluiti.
Si, intre timp, printre inundatii, rapiri, arestari spectaculoase si convulsii in interiorul clasei politice, parca-parca pierdem ritmul de integrare in Uniunea Europeana. Pe care ramane de vazut daca il vor putea accelera actualii si ipoteticii "populari". In acest context, invinuirea oficiala a lui Ion Iliescu nu este decat o escaladare, si atata tot, a unora dintre tensiunile existente.
Dar sa intoarcem putin roata istoriei. Sa nu ne mai intrebam, pentru moment, care a fost rolul serviciilor secrete sovietice si a agentilor de influenta ai acestora in evenimentele din decembrie 1989. Sa spunem ca a fost foarte bine, chiar si asa cum s-a intamplat, ca Ceausescu a fost scos din carti.
Sa incercam, pentru moment, sa dam la o parte si drama familiilor indoliate pentru mortii din decembrie. Sa ne prefacem ca uitam faptul bizar ca cele mai multe victime, peste 1000, au existat dupa ce Nicolae Ceausescu aban