Contactul cu mediul inconjurator prin joaca mareste posibilitatea copiilor de a analiza singuri riscurile la care sunt supusi in cadrul jocului in natura, in special, si in societate,in general, sustin psihologii din cadrul Centrului de Actiune si Psihoterapie (CPAP). Ei indeamna parintii sa-si lase copii sa mearga in vacantela tara, la bunici sau in tabere, atragand atentia asupra experientelor dobandite de copiii crescuti in mediul rural fata de cei crescuti in mediul urban.
Pentru a se juca, a creste si a se dezvolta armonios, copiii au nevoie de recreeze si locuri de joaca in aer liber. "Din dorinta de a-si proteja copiii, parintii de astazi, majoritatea citadini, prefera chiar si in vacante sa-si tina copiii in casa, decat sa-i lase in tabere", sustine Alexandru Antonescu, psiholog CPAP.
Protejarea copilului nu este un lucru rau, dar protectivitatea exesiva este daunatoare, sustin specialistii. "Obisnuiti cu mediile sigure, controlate de parinti, copiii vor aprecia ca tot timpul exista cineva care le va elimina pericolele, iar ulterior, cand vor fi pusi in situatia de a se descurca singuri, se vor aventura in situatii cu adevarat periculoase si nu vor lua in calcul riscul", spune Catalina Hetel, specialist CPAP.
De aceea, indreptarea copiilor spre tabere sau vacante la tara la bunici ar duce la o adaptare mai flexibila. In final, se va ajunge la crearea unei viziuni cat mai complete asupra lumii pentru toti si la cresterea abilitatii copilului de cantarire a riscului si de identificare a modalitatilor de protectie impotriva acestuia.
In cadrul unei tabere organizate anual de CPAP pentru participantii la cursurile sale, psihologii au testat, prin comparatie, bogatia experientelor copiilor crescuti in mediul rural fata de cei crescuti in mediul urban. "Copiii care au avut contact cu mediul rural stiu ca vaca este un animal ierbivor pentru c