La Venetia incepe azi cea de-a 51-a editie a Bienalei de arta contemporana, manifestatie care va dura pana la 6 noiembrie si consta in doua mari expozitii si 70 de pavilioane nationale.
Creata in 1893 de Primaria Venetiei, Bienala se imparte in prezent in sase sectiuni: film (Mostra), arhitectura, muzica, teatru, dans si arta contemporana.
Pentru prima data in istoria sa, Bienala de arta contemporana va fi condusa de doua femei, spaniolele Maria de Corral si Rosa Martinez, fiecare dintre ele conducand cate o expozitie.
La cateva sute de metri de celebra Piata San Marco, in imobilul Arsenale, se afla proiectul Rosei Martinez, "Intotdeauna putin mai departe", care gazduieste pe un spatiu de noua mii de metri patrati operele a 49 de artisti. Dupa cativa pasi, printre exponatele selectate de Rosa Martinez, afisele "pop-art" ale Guerrillia Girls vin sa aminteasca faptul ca "mai putin de 3 la suta dintre creatorii de Arta Moderna sunt femei, dar 83 la suta dintre nuduri sunt feminine".
Candelabrul facut in intregime din tampoane igienice de Joana Vasconcelos, artista nascuta la Paris in 1971 dar care locuieste la Lisabona, da de asemenea un caracter feminin, daca nu chiar feminist expozitiei.
Aceasta acorda mai mult loc instalatiilor sofisticate si inovatoare decat suporturilor traditionale, desi sculpturile nonagenarei Louise Bourgeois, doua spirale metalice suspendate, incearca, potrivit artistei, sa "controleze haosul". Mai multe instalatii mizeaza pe vizitator, care poate, de exemplu, sa asiste la propria inmormantare asezat pe catafalcul alb creat de Pierre Coindé si Gary O'Dwyer, sau sa urce in uriasul vas in forma de balena imaginat de japoneza Mariko Mori.
"Experienta artei", expozitia conceputa de Maria de Corral, se afla in "Gradinile" Bienalei, in apropiere de Lido, si reuneste 42 de artisti in cele 34 de sali ale Pavilionului