La 300 km de Viena, strabatut de un rau care curge linistit intre malurile pe care iarba creste in voie, raspandind un miros discret de fan incalzit la soare, la poalele muntilor, Salzburg atrage, in fiecare an, mii de turisti, dar si de rafinati iubitori ai muzicii, care "invadeaza" linistitul oras patriarhal pentru a patrunde in lumea veacului XVIII, strabatand stradutele inguste de-a lungul carora te imbie la tot pasul cafenele cochete, restaurante ascunse sub arcade, elegante si discrete, dar si mici magazine in care rochiile tiroleze (extrem de scumpe), diamantele si "suvenirurile" atrag ca un magnet (nu doar privitorii), bucurandu-se de o plimbare cu trasura trasa de cai impodobiti, pentru ca seara, in smoching si rochii lungi, cu paiete si bijuterii de o eleganta fastuoasa, dar de bun gust, iubitorii muzicii sa isi bea sampania pe una dintre numeroasele terase inainte de a intra in legendarele sali de spectacol sau de concert Festspielhaus sau Mozarteum, unde se desfasoara editia celebrului festival dedicat "Copilului Minune al Muzicii".
In drumul catre orasul in care s-a nascut Mozart, calatorul este intampinat de peisajul extraordinar al Salzburg-ului cu muntii si numeroasele sale lacuri, unde imparatul Franz Joseph si familia sa obisnuiau sa isi petreaca vacantele. Dupa ce turistul trece de Lacul Fuschl si Lacul Wolfgang, se iveste panorama orasului Salzburg.
In orasul vechi, cele mai importante obiective turistice sunt Catedrala, Sala Festivalului, Biserica St. Peter's Abbey si cimitirul sau (mormantul surorii lui Mozart, Nannerl). La acestea se adauga desigur locul de nastere al lui Mozart, in Getreidegasse; iar din gradinile Mirabell-Palace calatorul are o priveliste minunata asupra fortaretei Hohensalzburg.
Partea veche a orasului este o aglomerare de biserici, piatete, fantani, toate in stil baroc, construite in mare parte in secolele