Delta Dunarii(Foto: )
Concesionarile masive ale terenurilor si luciului apei din Rezervatia Delta Dunarii au permis imbogatirea exagerata a unora, in vreme ce majoritatii populatiei, dintre care prea multi batrani al caror singur mijloc de subzistenta a ramas o pensie de cateva mii de lei, ii este interzis sa se apropie de resursele piscicole ale Dunarii.
In vremea asta, responsabilii asteapta rezolvarea problemelor legislative pe care Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor le tergiverseaza.
Dincolo de peisajele cu real potential turistic, dar ramas nevalorificat, Delta Dunarii inseamna si 47 de comunitati rurale si o asezare urbana, Sulina, ai caror locuitori sufera de pe urma concesionarilor necontrolate a terenurilor si a luciului apei, fapt ce a limitat pana la negare accesul oamenilor la asigurarea mijloacelor de subzistenta, adica la pescuit.
Dar cum ne-am obisnuit deja, actiunile reprezentantilor Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor nu reusesc sa rezolve problemele decat pe hartie si de multe ori nici atunci. Astfel, o prima masura luata de ministrul Sulfina Barbu a fost numirea unui nou guvernator al Administratiei Rezervatiei Deltei Dunarii, ing.
Paul Cononov, care neavand pregatirea necesara in domeniu, a trebuit sa invete din mers ce presupune functia sa. „Exista un plan managerial aprobat de Consiliul stiintific, aplicabil pana in 2006, care se afla in lucru si dupa care ne ghidam in realizarea proiectelor", ne-a declarat ing.
Paul Cononov, referitor la planurile sale privind strategiile de imbunatatire a conditiilor din delta. In ceea ce priveste concesionarile, acesta admite ca sunt oarece probleme, dar care tin mai mult de lipsa unui dialog intre partile implicate, situatie de care nu se face responsabil. „Am m