Anumite marci sunt strans legate nu doar de produsele pe care le reprezinta, ci si de o anumita perioada de timp din viata fiecaruia dintre noi. Tot mai multi marketeri incearca sa revitalizeze sau chiar sa reinvie astfel de marci. Retromarketingul sau marketingul nostalgiei este deja un trend puternic.
Acesta se bazeaza pe disponibilitatea nostalgica a consumatorilor pentru a readuce in actualitate produse sau servicii de altadata. Adidas a lansat recent, intr-o serie limitata, "adidasii" de la Jocurile Olimpice din Mexico, 1968. "Pif" s-a relansat intr-un tiraj de 400.000 de exemplare, care s-a epuizat rapid.
Danone Franta a decis sa resusciteze o marca de biscuiti cazuta in uitare de mai bine de 20 de ani. Nu mai vorbim de masinile legendare: broscuta Volkswagen, Mini Moriss sau Renault 4, reeditate cu succes in ultima vreme.
Brandurile timpului
Fiecare produs are un ciclu de viata: dupa lansare se inregistreaza un interval de timp, mai lung sau mai scurt, de crestere, pana ajunge la maturitate. Urmeaza o perioada de plafonare, dupa care incep declinul si caderea in desuetudine. Unele branduri raman insa in amintirea oamenilor ca fiind reprezentative pentru vremurile cand au fost in voga.
Asa-numitele marci ale timpului nu sunt uitate, chiar daca produsele pe care le reprezinta nu se mai cumpara din cauza pietei saturate. O reeditare a acestora, la multa vreme dupa ce au facut istorie, este o cale aproape sigura spre succes pentru ca este vorba de plasarea unei marci direct in registrul afectiv al consumatorilor.
Daca prin publicitate sau alta forma de promovare s-a reusit crearea unei punti de legatura cu trecutul celor vizati ca target, daca s-au identificat elementele de autenticitate care dau acel declic al nostalgiei, drumul catre inima consumatorilor este asigurat.
Pe de alta parte, marcil