Fondul Roman pentru Eficienta Energiei isi propune atragerea sectorului privat si a celui bancar din Romania in cofinantarea proiectelor de eficienta energetica. Seminarul de azi, intitulat "Cum sa faci bani din eficienta energetica ? ", are ca obiectiv lansarea unei scheme de motivare inovativa adresata intermediarilor din domeniul eficientei energetice, care in viziunea pragmatica a Fondului pot fi inclusiv persoane fizice.
Schema de motivare, care a fost prezentata in fata unei audiente formate in special din auditori energetici autorizati, reprezentanti ai unor firme de consultanta in inginerie si ai unor firme de echipamente din domeniul energiei, este bazata pe o procedura in 8 etape. Aceste etape vor fi detaliate in prezentarile care vor fi sustinute de reprezentantii Fondului Roman pentru Eficienta Energiei si cei ai firmei belgiene de consultanta TPF S.A.
Fondul dispune de 8 milioane dolari SUA pentru finantarea proiectelor de eficienta energetica si finanteaza investitii de eficienta energetica la societati comerciale cu capital privat sau mixt si la municipalitati.
Fondul Roman pentru Eficienta Energiei a primit deja solicitari de finantare care insumeaza peste 12 milioane dolari SUA si a incheiat, pana in prezent, contracte de finantare in valoare de peste 2,7 milioane dolari SUA. Fondul finanteaza investitii in eficienta energetica de peste 4 milioane dolari SUA. La fiecare dolar SUA investit in proiectele de eficienta energetica finantate de Fond se obtin, numai din reducerea consumurilor de energie si resurse primare, economii financiare anuale de 0,26 dolari SUA.
Mihai Voronca, presedintele Fondului Roman pentru Eficienta Energiei, a declarat: "Intr-un interval de cateva luni ne asteptam sa plasam cu noua schema circa 5 milioane de dolari, aratand in acest fel ca Fondul are resurse importante de finantare in conditii foarte ava