Compania Nationala de Investitii (CNI), societate pe actiuni la care detin participatii cinci companii de stat din subordinea ministrului transporturilor, functioneaza dupa legea societatilor comerciale, dar este obligata sa se implice in proiecte sociale care nu aduc nici un profit. La randul sau, CNI detine 10% din actiunile unei societati private. O combinatie uluitoare
Ce este de fapt Compania Nationala de Investitii? O societate pe actiuni obligata de stat sa investeasca in obiective nerentabile. "CNI nu poate lua imprumuturi pentru ca nu are de unde sa le returneze, nu are patrimoniu si nu poate garanta pentru credite", spune Daniela Constantin, directorul CNI si presedinte al Consiliului de Administratie al societatii.
Desi are in statut o paleta larga de activitati, nu poate intra pe alte nise de piata fiindca are drept resurse financiare bugetul de stat, la care se adauga o parte din profitul Loteriei Nationale si credite sau granturi obtinute de statul roman in proiecte punctuale, de la diferite institutii financiare internationale. Compania nu are in proprietate nici macar un sediu.
Dar continua sa faca sali de sport, sa reabiliteze locuinte si sa consolideze spitale, biserici, gradinite, orfelinate si alte obiective sociale.
Lideri pe "piata" salilor de sport
CNI va finaliza anul acesta proiectul-pilot de constructie a salilor de sport, doar 19 obiective de acest tip aflandu-se inca in executie. Dupa ce a capatat experienta ridicand 438 de sali de sport, CNI nu va renunta la aceasta activitate nici in perioada urmatoare.
In 2005, compania va demara un alt program de constructie a salilor de sport pentru competitii scolare locale, cu 150 de locuri, in mediul urban si a salilor pentru educatie fizica in mediul rural.
De ce continua obsesiv acest proiect al constructiei salilor