Tintele macroeconomice ale Guvernului roman pentru 2005-2008 si previziunile pe termen mediu sunt ambitioase si prea optimiste, precizeaza ultimul raport al Economist Intelligence Unit (EIU).
Raportul tine cont de previziunile oficiale privind o crestere reala a PIB-ului cu aproape sapte la suta pe an si o reducere a inflatiei la trei la suta in decembrie 2008. Deficitul contului curent va fi redus la 4,92 la suta din PIB in 2008, dar va ramane peste cinci la suta din PIB in 2005-2007.
EIU considera ca previziunile de crestere pe termen mediu sunt prea optimiste, in special in ceea ce priveste inflatia, si crede ca PIB-ul va creste, in termeni reali, cu sub cinci la suta pe an. Pentru ca inflatia sa scada la trei la suta pana in decembrie 2008, trebuie luate in calcul o serie de efecte negative asupra cresterii economice.
"Cu toate ca ne asteptam la o inflatie usor mai mare la sfarsitul anului 2008, nu ne indoim de faptul ca ratele de crestere vor fi tinute pe loc de eforturile depuse pentru scaderea inflatiei, astfel incat sa fie indeplinite criteriile de la Maastricht pana in 2010. Previziunile pentru deficitul de cont curent sunt realiste, cu toate ca noi ne asteptam ca acesta sa ramana usor peste cinci la suta din PIB in 2008", precizeaza raportul.
Cresterea salariilor, cursul de schimb si datoriile externe - mai aproape de realitate
Cifrele oficiale anticipeaza o crestere a locurilor de munca de mai putin de doi la suta pe an in perioada mentionata. Salariul mediu net, in euro, este prevazut sa creasca cu aproape 70 la suta in acesti patru ani, de la 144 de euro in 2004 la 244 de euro in 2008, ca rezultat al combinatiei dintre cresterea salariala reala si aprecierea reala a leului.
Previziunile Guvernului sugereaza o apreciere reala a leului cu 22 la suta fata de euro, in 2004-2008, ceea ce implica o modificare