Dovlecei cu smantana si chimen.
Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 1 lamaie, 4 dovlecei mari, 30 g unt, 1-2 linguri ulei, 1/2 lingurita seminte de chimen, 1/8 l smantana (sau frisca lichida), sare, piper negru proaspat macinat.
Mod de preparare:
Se rade coaja de lamaie, cat sa fie cam o jumatate de lingurita. Dovleceii spalati si zvantati se taie - pe diagonala - felii groase de 5 mm si se rumenesc in uleiul incins, circa 2 minute pe fiecare parte (focul sa fie potrivit). Se scot din tigaie, se pun pe hartie absorbanta sa se scurga si se tin la cald.
Se pun in tigaie semintele de chimen si se prajesc la foc mic circa 1 minut, amestecand intruna. Se adauga zeama si coaja rasa de lamaie si cand dau in clocot se toarna peste ele smantana si se mai lasa inca 2 minute pe foc pana ce se ingroasa putin sosul.
Se pun din nou in tigaie dovleceii, se incalzesc - in sos - aproximativ un minut si se servesc imediat, fierbinti, sau se lasa sa se raceasca.
Rulouri de dovlecei
Ingrediente (pentru 25 bucati): 2 dovlecei potriviti dati pe razatoarea mare, 1 ceapa mica rasa, 60 g salam taiat bucatele, 1 catel de usturoi presat, 1/2 ceasca parmezan (sau cascaval) ras, 4 foi aluat de foitaj, 60 g unt topit, 50 g pesmet.
Mod de preparare:
Se ung cu ulei sau cu unt topit 2 tavi dreptunghiulare de 32x28 cm. Se pun intr-un castron mai mare dovleceii, ceapa, salamul, usturoiul si parmezanul si se amesteca bine.
Se ung cu unt topit foile de aluat (intinse pe planseta si taiate la dimensiunile tavilor), se aseaza una peste alta si pe cea de sus se intinde amestecul de dovlecei, lasand pe una din laturi o margine libera de circa 5 cm.
Se presara pesmetul peste umplutura si se ruleaza aluatul - cat mai strans - in directia marginii lasate. Se unge sulul de aluat umplut cu untul ramas, se infasoara cu o folie de plastic si