Utilizarea Internetului a devenit un lucru obisnuit si in Romania. In 2005 inca un milion de romani vor utiliza Internetul, rotunjind numarul total de utilizatori la cinci milioane, estimeazaun studiu al PricewaterhouseCoopers.
Cresterea numarului de utilizatori de Internet din Romania este de un milion pe an,
arata studiul PwC.
Acum cativa ani, solutia de conectare era dial-up-ul, adica folosirea liniei telefonice pentru serviciile de Internet.
Cresterea numarului de utilizatori de Internet, cerintele lor tot mai mari (descarcarea de fisiere cu muzica, de jocuri din ce in ce mai complexe, de filme) au facut ca linia telefonica sa nu mai fie o solutie acceptabila pentru cei mai multi navigatori de Internet. A venit vremeaconexiunilor prin cablu sau a conexiunilor oferite de operatorii de telefonie mobila.
Ofertele de cablu au dus la scaderea masiva a clientilor de dial-up.
Viteza de navigare pe Internet este una dintre cauzele acestui fenomen. Pe de alta parte, abonamentele au fost redimensionate pe masura cererii diverselor categorii de utilizatori.
Produsele oferite pe piata dau posibilitatea utilizatorilor ca, pe langa citirea mail-ului si navigarea pe Internet, sa poata sa descarce fisiere text mari, imagini, fotografii, jocuri, carti electronice, fisiere audio si video.
Desi ofertele sunt atragatoare, viteza de descarcare a fisierelor nu este totdeauna garantata. Operatorii de cablu scriu in ofertele lor „viteza de pana la ...", insa informatia nu e confirmata de realitate. Seara, la orele de varf, viteza de transfer va scadea, exact la fel cum se intampla in cazurile conexiunilor dial-up.
Cu toate aceste inconveniente, firmele de cablu incep sa ofere aceste servicii la pachet cu telefonia fixa. Din cele trei mari firme de cablu din Romania, RDS, Astral si UPC