Chiar astazi, SC Termoservice, societate a Consiliului Local cu obiect principal de activitate administrarea imobilelor, va imparti firmelor care se ocupa de comercializarea repartitoarelor un ciolan cu o valoare de peste 140 de miliarde de lei.
Hotarirea de Guvern nr. 933 din 10 iunie 2004, la articolul 1, alineatul (2) prevede ca masurarea consumurilor de energie termica pentru incalzire si pentru apa calda de consum la nivel de bransament de imobil sau de scara si repartizarea cheltuielilor pe baza repartitoarelor de costuri instalate la nivel de apartament, in vederea facturarii, sint obligatorii.
Alineatul 2 de la articolul 2 al aceluiasi act normativ impune ca montarea contoarelor de energie termica la nivel de apartament in cazul distributiei orizontale, respectiv a repartitoarelor de costuri in cazul distributiei verticale, este in sarcina proprietarilor, indiferent de sistemul de distributie adoptat in cadrul condominiului si se va finaliza pina la data de 31 iulie 2007.
Nerespectarea termenelor stabilite de prezenta hotarire cu privire la elaborarea programului de contorizare, precum si nerespectarea programului de contorizare la nivel de bransament de imobil sau scara aprobat, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300.000.000 lei la 500.000.000 lei.
Fiecare familie va plati in jur de 7 milioane de lei
Dupa cum a precizat Constantin Ciofu, directorul Uzinei de Furnizare a Energiei Termice (UFET) din cadrul Centralei Electrice de Termoficare (CET), se poate considera ca un apartament conventional are cinci calorifere. „Cu tot cu montaj, valoarea unui repartitor de costuri cu robinetul termostatic ajunge la 1,3 - 1,4 milioane de lei.
Un apartament conventional are cinci calorifere, iar la fiecare