Drumul spre libertate incepea la sarbi pentru romanii satui de mizeria comunista. Ajungeai pe malul sarbesc al Dunarii, te vedeai deja in Occident. Cei care au reusit sa plece din lagarele iugoslavilor spre Italia si de acolo unde voiau sau puteau se considera norocosi. Si unii chiar au fost. Drumul spre libertate incepea la sarbi pentru romanii satui de mizeria comunista. Ajungeai pe malul sarbesc al Dunarii, te vedeai deja in Occident. Cei care au reusit sa plece din lagarele iugoslavilor spre Italia si de acolo unde voiau sau puteau se considera norocosi. Si unii chiar au fost.
Victor Soare e de loc din Chiojdu, judetul Buzau. Era un pusti cand a trebuit sa plece din sat ca sa-si faca un rost in viata. A ajuns in Bucuresti, a facut o profesionala si s-a angajat pe santiere, la munci grele, fiindca "astea se obtineau usor", umbland dintr-un camin in altul, fara sa creada pe atunci ca viata lui se va putea schimba in vreun fel. Vara mergea la mare sa munceasca. Era prin iunie â82, la Eforie. Aici cunoscuse oameni veniti de prin Germania, Austria. Incepuse sa invete engleza, sa se poata intelege cu ei. "Abia atunci am aflat si eu ca exista o alta lume, alti oameni, si nu numai neajunsurile din Romania. Nemtii imi povesteau cum este la ei, ce bine e, dar pana nu vezi nu crezi. De fapt, la mine nu era dorinta de a vedea, ci de a avea", spune Victor Soare. Atunci, tot ce avea el era doar varsta, 27 de ani. Nici nu indraznea sa se gandeasca la insuratoare, ca n-avea ce sa-i ofere unei neveste.
CU DUMNEZEU INAINTE. Se hotarase sa fuga din tara, dar nu a stat sa piarda vremea cu planuri si socoteli. "Cred ca, atunci cand incerci sa faci ceva si iti spui "Cum o vrea Dumnezeu", sunt sanse mai mari sa reusesti. Asa a fost in cazul meu." Inainte de a pleca spre Orsova, unde auzise ca trebuie sa ajunga, a trecut pe la parinti sa le spuna ca vrea sa fuga di