Dupa aventura accizelor la camerele foto digitale, se pregateste taxarea a nu mai putin de 16 categorii de produse IT. Printre acestea se numara CD-urile, DVD-urile, imprimantele, scannerele, MP3 playerele cu functie de inregistrare si multe altele.
Pana in prezent, toti cei care au cumparat un fotocopiator au scos din buzunar cu 5% mai mult decat pretul aparatului. Acesti bani reprezinta remuneratia pentru copia privata si ajung la organismele de gestiune colectiva a drepturilor de autor. Procentul nu a afectat prea tare consumatorii, aceste aprate fiind achizitionate in special de firme.
Vestea proasta este ca, discret, organismele de gestiune colectiva (OGC) impreuna cu Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA), au reusit sa introduca o multime de alte dari, pentru 16 noi categorii de aparate. Acestea vor intra in vigoare in maximum cateva saptamani, o data cu publicarea in Monitorul Oficial a unei noi metodologii pentru aplicarea Legii drepturilor de autor (285/2004).
Procentele variaza intre 6% pentru casetele audio si 0,5% pentru CD si DVD recordere, imprimante, scannere si multifunctionale. Evident, toate aceste taxe se vor regasi in pretul final al aparatelor si vor fi platite din buzunarele cumparatorului de rand.
PRINCIPIU. Ce legatura au drepturile de autor cu multimea de taxe ce va intra in vigoare in cateva saptamani? Ca urmare a revolutiei digitale, cartile, fotografiile, picturile, cantecele si asa mai departe pot fi reproduse extrem de usor.
Cum fenomenul este imposibil de controlat, in majoritatea tarilor dezvoltate s-au stabilit "remuneratii" pentru detinatorii de drepturi de autor sub forma unei "taxe pe copia privata". Se percepe un procent din costul anumitor echipamente capabile sa copieze operele artistice.
Totusi, de aici si pana la taxarea tuturor aparatelor care pot