Romania se afla in acest moment in plin proces de evaluare a firmelor din industria agroalimetara. La Iasi, o comisie mixta a facut o prima monitorizare a stadiului in care se afla unitatile din industria laptelui si carnii in privinta indeplinirii normelor de functionare. Concluzia a fost ca, din cele 34 de societati evaluate, nici una nu corespunde in prezent legislatiei armonizate.
Dintre acestea insa, 26 se pot retehnologiza astfel incit, la data aderarii, sa corespunda cerintelor UE. "Reglementarile privind mediu ridica cele mai multe probleme, existind nereguli in privinta dejectiilor si evacuarilor.
De asemenea, fluxurile tehnologice nu corespund standardelor, la fel ca si problemele cu igiena personalului", ne-a declarat Cornelia Teodorescu, din cadrul Directiei Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a judetului Iasi.
Investitiile salveaza firmele iesene
Ea a adaugat ca aceste concluzii sint rezultatul unei prime evaluari, necesare pentru a avea o impresie asupra situatie din industria de procesare a carnii si laptelui si pentru a stabili citeva recomandari producatorilor. "Nu toate unitatile cu probleme vor fi inchise.
Vor exista si unitati care pot pune la punct planuri de restructurare, dar si firme care se vor orienta spre alte domenii de activitate", a adaugat Cornelia Teodorescu. Firma Kosarom este una dintre unitatile iesene care nu va avea probleme la data aderarii, avind in pregatire doua proiecte pentru accesarea fondurilor SAPARD.
"Speram ca pina in 2006 sa punem la punct planul de marire a capacitatii de productie si de abatorizare printr-un proiect de finantare SAPARD, in valoare de doua milioane de euro", ne-a spus Vasile Gresanu, director comercial al firmei Kosarom. El a adaugat ca firma s-a nu