Economia - zicea premierul Tariceanu - duduie. Dar economia nu duduie de anul asta: Adrian Nastase a folosit exact aceeasi sintagma pentru a evidentia prefacerile din timpul mandatului sau.
Iar daca ne uitam spre masa baneasca a tarii, se observa un plus de 4,5 miliarde de euro in 2004, ritm dublu de crestere fata de 2003. O acoperire suficienta pentru afirmatiile politicienilor.
Si totusi, daca ne indreptam atentia si spre alte repere monetare, cum ar fi pasivele interbancare (depozite, certificate si rezerve minime obligatorii, stranse laolalta in vistieria bancii centrale), se vede ca si ele au avansat tot cu vreo 4 miliarde.
Dupa cum, alaturi de banii pe care BNR i-a scos din joc pentru ca altfel economia i-ar fi transformat in inflatie, merita adaugate si cele 4 miliarde deficit, din contul curent al balantei de plati externe.
Nu mai ramane decat sa punem miliardele cap la cap ca sa se observe ca, desi economia duduie, banii se impart "frateste": 4 pentru afacerile romanilor, 4 pentru cele ale strainilor si alte 4 - la pastrare, in rezerva valutara a bancii centrale (care isi gasesc contrapartida in lei in acele pasive interbancare).
Bogatia care ne aluneca printre degete
Poate ca socotelile pe care le-am facut par un pic exagerate. Ni se poate reprosa ca masa baneasca se majoreaza nu doar pe seama valutei intrate in tara, ci si a efectului de multiplicator monetar. Nu-i nimic, schimbam perspectiva. Cati bani au venit anul trecut din afara? Pai, investitiile si creditele totalizeaza 13 miliarde euro, atata se vede in contul financiar al balantei externe.
La asta se adauga transferuri curente de 2,4 miliarde - bani de la muncitorii care lucreaza in strainatate. Si alte 1,2 miliarde - "erori si omisiuni" care se presupune ca ar proveni din aceleasi surse. |n total, 17 miliarde euro.