Emil Boc a declarat ca prioritatea PD este constituirea unui pol popular. Subiectul fuziunii cu PNL a fost aminat si pare a nu mai avea decit un singur sustinator, pe Valeriu Stoica.
Democratii se tem ca erodarea liberalilor datorata guvernarii ii va molipsi si pe ei. PNL isi vede amenintata pozitia de frate mai mare din Alianta, din acelasi motiv. Oficial, argumentele antifuziune sint de ordin doctrinar.
PD se teme de erodarea liberalilor. „Fuziunea PD cu PNL nu este de actualitate", a declarat recent presedintele interimar al al democratilor, Emil Boc. „Prin definirea partidului nostru drept unul popular, ne atragem sprijinul „popularilor" europeni. La fel, pe plan european, PNL beneficiaza de sprijinul euro-liberalilor.
Insa, in eventualitatea unei fuziuni, nu primim implicit sprijinul acestora, poate chiar, dimpotriva, il vom pierde", a explicat Boc. El a precizat ca subiectul fuziunii poate fi discutat abia dupa Congres. „Vom analiza si vom discuta dupa ce PD isi va alege, legitim, conducerea".
Dincolo de piedicile doctrinare, unii lideri PD s-au pronuntat impotriva fuziunii pentru ca ar pierde procente in sondaje odata uniti cu liberalii. PNL, cu un premier liberal permanent supus erodarii, va pierde puncte, iar derapajul de imagine se va reflecta si-n sondajele pe partid.
PD, ajutat de locomotiva Basescu, rupe la fiecare sondaj cite 3-4 procente din plaja de simpatie destinata presedintelui, sustin surse pediste.
Dupa alegeri, PD a crescut in sondaje, in timp ce PNL resimte erodarea guvernarii. De aceea democratii vor ca, in cazul fuziunii, raportul sa fie cel putin egal, daca nu chiar sa incline balanta in favoarea lor, ceea ce-i irita pe liberali. In plus, democratii nu se simt inca pregatiti sa-si uneasca destinele cu PNL atita vreme cit colaborarea in teritoriu nu este consolidata. @N_P