In urma cu doua saptamani, Trezoreria s-a infruntat cu dorinta bancilor de a obtine dobanzi mai mari la titlurile de stat cu scadenta la 7 (dobanda de sapte la suta) si 10 ani (dobanda de 7,50 la suta), ceea ce a redus semnificativ sumele atrase la buget. Joia trecuta, situatia s-a schimbat pentru bonurile cu scadenta la doi, trei si cinci ani, bancile fiind informate cu privire la scaderea inflatiei din mai. In aceste conditii, Ministerul Finantelor a reusit sa reduca dobanda pentru titlurile la trei ani de la opt la suta - in mai - la 7,74 la suta, valoare care se mentine mai mare decat cea din aprilie cand a fost atins un minim de 6,75 la suta. Valoarea emisiunii a fost de 600 miliarde lei, ofertele de cumparare cifrandu-se la 2.553,2 miliarde lei. Suprasubscrierea emisiunii a permis Trezoreriei sa plaseze integral emisiunea.
Dobanda la titlurile cu scadenta la cinci ani a ramas neschimbata la 7,8 la suta, Finantele plasand intreaga emisiune in valoare de 1.000 miliarde lei, ofertele de cumparare ale bancilor ridicandu-se la 3.003 miliarde lei. Cu toate acestea, dobanda se mentine peste minimul de 6,3 la suta, inregistrat in martie. La jumatatea lui mai, Finantele nu reusisera sa plaseze emisiunea cu scadenta la doi ani, bancile solicitand dobanzi mult mai mari, aflate sub influenta cresterii inflatiei din aprilie.
Joia trecuta, insa, emisiunea in valoare de 400 miliarde lei a fost subscrisa, ofertele de cumparare totalizand 1.715,3 miliarde lei.
Nivelul dobanzii s-a mentinut la 7,49 la suta, nivel stabilit inca din martie.
In urma cu doua saptamani, Trezoreria s-a infruntat cu dorinta bancilor de a obtine dobanzi mai mari la titlurile de stat cu scadenta la 7 (dobanda de sapte la suta) si 10 ani (dobanda de 7,50 la suta), ceea ce a redus semnificativ sumele atrase la buget. Joia trecuta, situatia s-a schimbat pentru bonurile cu scadenta