Delimitarea abuziva dintre Maramures si Suceava, comisa in 1967 si desavarsita in 1978, continua sa produca tensiuni, procese si probleme. Nici un guvern al Romaniei postdecembriste nu a avut capacitatea de a readuce situatia la normal. In 3 iunie 2005, un grup de borseni a fost oprit de catre jandarmi si politisti sa intre in judetul limitrof-Suceava, la bordul unor autovehicule. Totusi, traim in aceeasi tara...
Pana in anul 1968, limita dintre Maramures si Bucovina suceveana a fost la Gura Tibaului, la circa 30 de kilometri est de pasul Prislop. Dupa reamenajarea teritoriului, judetul nostru a pierdut vreo 20.000 de hectare de paduri si pasuni, locuri pentru care borsenii detin acte de proprietate.
Tensionata situatie a proprietatii nu se va lamuri cat timp limita intre judete va ramane cea pusa de „parcelatorii" comunisti, la Sesuri. Singurul in masura sa poata instaura normalitatea pare a fi Guvernul Romaniei. Iar de acolo, deocamdata, tacere.
Retrocedarea neretrocedata
Cu cateva zile in urma, la Carlibaba (Suceava) s-a consumat un nou episod din batalia pentru padure intre maramureseni si suceaveni. Pe scurt, povestea este urmatoarea: in toamna anului 2002, Tribunalul Bistrita a dat definitiv castig de cauza unui numar de 56 de borseni care solicitasera fiecare retrocedarea a cate 3,45 de hectare de pasune.
Cele 180 de hectare de pasune, dobandite in anul 1945 (prin improprietarirea veteranilor de razboi), se situeaza pe muntii Codreava, Tibauas si Bratila din Masivul Maramuresului, la est de Prislop, pe actualul teritoriu administrativ al comunei Carlibaba, judetul Suceava.
Insa Ilie Tironiac (primarul comunei Carlibaba) a refuzat sistematic sa-i puna in posesie pe borseni, invocand tot felul de motive (la un moment dat a explicat chiar ca: "hotararile judecatoresti nu pot fi duse in aplicare, deoarece