Grupul anglo-olandez Shell ar putea vinde, pana la sfarsitul acestui an, divizia de distributie a gazelor petroliere lichefiate (GPL), in portofoliul careia intra si pachetul majoritar de actiuni detinut la Shell Gas Romania, operatiune care ar marca retragerea companiei de pe piata locala.
Reprezentantii Departamentului Comunicare al grupului anglo-olandez pentru Europa, citati de Mediafax, au amintit ca Shell a anuntat, in septembrie 2004, ca isi va revizui optiunile strategice legate de divizia globala de distributie de GPL, in urma unei oferte nesolicitate din partea unui investitor. In aceasta analiza este inclusa si Shell GPL Romania.
"Pe parcursul etapei de revizuire am fost incurajati de interesul aratat de cumparatori si continuam cu procesul formal de vanzare, prin infiintarea unei camere de date in luna iulie 2005. Intentia este de a finaliza o tranzactie in acest an", au mai spus reprezentantii Shell. Potrivit acestora, grupul va continua sa investeasca in aceasta divizie si sa continue strategiile curente.
Petrom detine 45 la suta din Shell Gas Romania
Shell Gas Romania este detinuta in proportie de 55 la suta de catre grupul Shell, in timp ce Petrom controleaza 45 la suta din capitalul social. Compania a fost creata la sfarsitul anului 1995.
Potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice, Shell Gas Romania a obtinut, in 2003, un profit net de 110 miliarde de lei (2,9 milioane de euro), raportat la o cifra de afaceri de peste 1.777 miliarde de lei (47,3 milioane de euro).
Shell a intrat pe piata romaneasca in 1992 si a investit peste 200 de milioane de dolari, in principal pentru dezvoltarea retelei de benzinarii. Ulterior grupul si-a vandut unitatile de distributie catre compania ungara MOL, ultima tranzactie fiind finalizata in luna martie a acestui an.
Shell mai are in Romania doar activitatil