Ieri la sediul Institutului Francez s-a desfasurat seminarul "Urgenta sociala - un raspuns potrivit pentru excludere in mediul urban?". Prezent la lucrarile seminarului, ambasadorul Frantei in Romania, Excelenta sa, Hervé Bolot, a declarat ca problema excluderii sociale este caracteristica fiecarui mare oras din lume, dar se simte mult mai acut in marile capitale. "Victimele excluderii nu se plang de saracia lor, de conditiile lor de viata, ci de modul in care sunt priviti de ceilalti, de desconsiderarea pe care le-o acorda societatea", a adaugat Bolot.
Organizat de Samusocial din Romania in colaborare cu Ambasada Frantei in Romania, evenimentul si-a propus stabilirea unor politici publice de lupta impotriva excluderii sociale si gasirea de solutii pentru reintroducerea acestor persoane in mediul social.
Reprezentantul UNICEF in Romania, Pierre Poupard, a prezentat cateva dintre problemele cu care se confrunta Romania in ceea ce priveste tinerii. Potrivit declaratiei sale, peste 30 la suta din copiii abandonati nu au acte de identitate, fapt care creeaza inevitabil o serie de dificultati in acordarea asistentei sociale. Aceasta problema nu se reduce doar la copii. "Cei mai multi dintre adultii care traiesc pe strazi nu au acte de identitate, ceea ce ingreuneaza accesul lor la servicii de asistenta sociala", a adaugat Poupard.
Comisia Europeana se implica in problemele sociale
Seful sectiunii Phare din cadrul Delegatiei Uniunii Europene in Romania, Anne de Ligne, a confirmat semnarea la 20 iunie 2005 a Memorandumului de Incluziune Sociala, care va avea loc la Bruxelles. Astfel, Romania va beneficia de doua documente prin care va putea obtine fondurile necesare solutionarii acestor probleme; Planul national de combatere a saraciei, implementat de CASPIS, si acest Memorandum, semnat de Guvernul Romaniei si implementat de autoritati