Frecvent auzim: "Nu te atinge de alunite!". "Vedem alunite care demult nu mai sunt alunite, ci cancer, adesea cu metastaze", ne avertizeaza medicul dermatolog Mihaela Leventer, presedintele Societatii Romane de Medicina Estetica. Sunt cateva semne care apar intr-un timp relativ scurt, ce nu trebuie neglijate: modificari ale dimensiunii, conturului alunitei, infectarea acesteia. Nu trebuie omis riscul declansarii unui cancer in urma traumatizarii alunitei.
Usor de observat este si schimbarea culorii alunitei. In acest caz, atat innegrirea, cat si decolorarea sunt considerate semnale de alarma. "Cancerul de piele se dezvolta la vedere, incat poate fi prevenit", spune profesor doctor Calin Giurcaneanu, medic dermatolog la Spitalul Clinic Colentina. Prevenirea presupune evitarea expunerii neprotejate la soare si consultarea imediata a specialistului in cazul in care am observat modificari ale numarului si aspectului alunitelor. Din pacate, persista mentalitati gresite: ca pielea alba e urata, ca nu poti iesi la plaja alba ca laptele, ca pielea ciocolatie inseamna sanatate... Si mai ales tinerele intr-un numar din ce in ce mai mare merg la solar. "Prevenirea incepe din prima copilarie.
Daca in primii 15 ani de viata suferim 4-5 arsuri solare, riscul cancerului cutanat in jurul varstei de 30-40 de ani creste la 20%-30%", precizeaza prof. dr. Giurcaneanu. Pentru a asigura o protectie eficienta a pielii de efectele acute si cronice ale radiatiilor solare este nevoie de modificarea comportamentului fata de soare si de folosirea fotoprotectoarelor. "Eu folosesc crema cu factor de protectie 15. Corect ar trebui sa aplicam 2 mililitri de crema pe un centimetru patrat de piele, din doua in doua ore. Ceea ce nu facem", spune medicul Mihaela Leventer. Trebuie sa stim ca nu exista crema fotoprotectoare 100% contra ultravioletelor, eficienta fiind conditionata de asociere