In editorialul publicat ieri semnalam faptul ca prin prestatia sa, seful statului, Traian Basescu, a creat o stranie divizare a societatii romanesti. Si ca, in mod subtil, incepe sa se construiasca o coalitie anti-Basescu. Alcatuita din PSD, PRM, PNL si Partidul Conservator. Dincolo de formatiunile politice, mediul de afaceri si presa au si ele tendinta de a-i deveni ostile presedintelui.
Justitia in sens larg este si ea divizata, atat timp cat, in mod demonstrativ aproape, asistam la infirmarea de catre magistrati a unor decizii luate de procurori. In fine, in hora, alaturi de sindicate mai intra si mediul de afaceri, care se simte restrictionat si amenintat de abuzurile PNA si ale Parchetului General, de multe ori incurajate chiar de presedinte.
Pe de alta parte, semnalam si configurarea unei coalitii pro-Basescu. Presedintele, la randul lui, pentru a supravietui si a putea interveni asa cum crede in treburile statului roman, se indreapta catre segmentele care crede ca ii pot fi fidele. Coalitia Basescu este alcatuita din servicii secrete, procurori si, poate, politie. Adica ceea ce inseamna sistemul represiv al statului.
Pentru a reusi sa-si exercite atributiile la maximum sau chiar dincolo de limitele permise de Constitutie, Traian Basescu, neavand o puternica sustinere nici in clasa politica (cu exceptia PD, se intelege de la sine) si nici in presa, apeleaza la populatie. Careia i se adreseaza in mod repetat si direct, pe calea unor interventii publice. De cele mai multe ori spectaculoase.
Mesajul sau este simplu si eficient. Basescu informeaza populatia Romaniei ca doreste sa diminueze coruptia, dar se loveste de grupurile de interese de tip mafiot, care au o puternica influenta mediatica. In acest fel, printr-o ingenioasa miscare de eschiva, el incearca sa diminueze efectul unor critici din ce in ce mai virulent