Procurorii hunedoreni au inceput urmarirea penala impotriva unei retele de traficanti cu obiecte de patrimoniu care se intinde pe teritoriul judetelor Hunedoara, Alba, Constanta si Harghita.
Sapte persoane sunt cercetate in stare de libertate pentru comiterea infractiunilor de nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri si efectuarea de detectii si sapaturi neautorizate in siturile protejate.
Politistii au stabilit ca in perioada decembrie 2004 - februarie 2005, Flaviu I. (33 de ani), Virgil S. (47 de ani), Remus B. (26 de ani), Nicolae S. (28 de ani), toti din Alba Iulia, Sinan A. (50 de ani), din Constanta, Lazar A. (49 de ani), cu domiciliul in Franta, care locuieste fara forme legale in Deva, si Ervin K. (31 de ani) din Miercurea Ciuc, au efectuat detectii si sapaturi neautorizate in situri arheologice sau au achizitionat si traficat mai multe bunuri culturale mobile, care fac parte din patrimoniul cultural national, categoria Tezaur.
"In 23 februarie 2005 au fost efectuate simultan perchezitii la locuintele si spatiile celor sapte membri ai gruparii, unde au fost gasite bunuri culturale mobile susceptibile a face parte din patrimoniul cultural national.
Bunurile ridicate cu ocazia perchezitiilor domiciliare au fost depuse la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva sau la Muzeul din Alba Iulia, in vederea expertizarii", a afirmat unul dintre reprezentantii Inspectoratului de Politie al Judetului Hunedoara, inspectorul-sef Nicolae Popa.
La vremea respectiva au fost ridicate in vederea confiscarii bunuri de peste 2,5 miliarde lei, printre care carti religioase vechi, monede bizantine din aur, monede medievale romanesti si straine, piese arheologice romane sau grecesti si pise din ceramica intregi dacice sau romane.
Popa s