Ministrul justitiei Monica Macovei apara modificarile aduse legilor justitiei - care vor fi trecute prin Parlament prin angajarea raspunderii - afirmand ca ele nu contin ingerinte in actul de justitie, cum sustine PSD, dimpotriva acorda deplina independenta magistratilor.
Guvernul isi angajeaza, astazi, in fata Parlamentului, raspunderea pe pachetul legislativ privind proprietatea si justitia, lucru care va atrage cu sine, aproape sigur, o motiune de cenzura din partea PSD.
Ieri, presedintele PSD, Mircea Geoana, a reiterat acest lucru, afirmand ca motiunea devine obligatorie daca Guvernul nu preia amendamentele PSD, lucru putin probabil data fiind ratiunea pentru care s-a recurs la angajarea raspunderii: legile sa nu fie modificate in Parlament.
Liderii Aliantei spun ca nu se tem de motiunea PSD. "Avem o majoritate confortabila", declara ieri purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu. Daca motiunea va trece, acest lucru va insemna "un pasaport pentru anticipate", a comentat, la randul sau, presedintele interimar al PD, Emil Boc, care nu exclude, astfel, varianta caderii guvernului.
Daca va fi depusa, motiunea va fi dezbatuta la 22 iunie. Pentru a fi adoptata, motiunea de cenzura trebuie sa intruneasca majoritatea voturilor deputatilor si senatorilor, caz in care guvernul este demis. Ar fi, intr-adevar, un pas spre anticipate, dar nu unul suficient, pentru ca noul guvern ar trebui sa fie respins de doua ori de Parlament pentru ca Legislativul sa fie dizolvat si sa fie organizate alegeri inainte de termen.
Concomitent cu anuntarea depunerii unei motiuni, dar si cu lansarea ipotezei atacarii la Curtea Constitutionala a pachetului legislativ, PSD a pornit, pe toate fronturile, o ofensiva impotriva modificarilor propuse si, mai cu seama, impotriva ministrului justitiei Monica Macovei, pe care a acuzat-o ca r