Cadrele medicale ºi personalul auxiliar din unitãþile sanitare au inceput pregãtirile pentru declanºarea grevei de avertisment ºi a grevei generale. Liderii Federaþiei Sanitas susþin cã numai ministrul Sãnãtãþii, Mircea Cintezã, i-ar putea face pe sindicaliºti sã se rãzgandeascã in ceea ce priveºte desfãºurarea acestor acþiuni de protest, prin incheierea unui protocol.
Ministrul Cintezã pare sã rãmanã indiferent la nemulþumirile sindicaliºtilor ºi la protestele acestora din zilele de 19 mai ºi 2 iunie. La mitingul ºi marºul care au avut loc la inceputul acestei luni au participat aproape 5.000 de sindicaliºti. Cintezã nici mãcar nu i-a chemat, in ziua protestului, pe liderii Federaþiei Sanitas la discuþii. Protestatarii au pornit in marº spre Guvern, unde au depus un memoriu cu revendicãrile lor. Nu au primit, insã, nici un rãspuns. Prin urmare, Consiliul Naþional al Federaþiei Sanitas a hotãrat ca, panã la 20 iunie, sã fie inregistrate conflictele colective de muncã la nivelul tuturor unitãþilor sanitare, precum ºi la nivelul direcþiilor judeþene de muncã ºi solidaritate socialã.
De asemenea, panã la aceeaºi datã, vor fi completate ºi listele cu membrii de sindicat ºi salariaþii care iºi exprimã acordul de a participa la greva de avertisment ºi la greva generalã, proteste care urmeazã a fi declanºate dupã 20 iunie, pe o perioadã nedeterminatã.
"Þinand cont de situaþia criticã pe care ar putea sã o genereze acþiunile de protest in intregul sistem sanitar, Consiliul Naþional considerã cã singura modalitate prin care poate fi evitatã greva generalã o constituie angajamentul ferm al MS, prin incheierea protocolului cu Federaþia Sanitas", a declarat Marius Petcu, preºedintele federaþiei.
Cintezã susþine cã fosta guvernare este vinovatã de actualele proteste din Sãnãtate
Printre principalele revendicãri ale sindicaliºtilor se nu