O echipa de specialisti din cadrul Institutului de Arheologie Sistemica din cadrul Universitatii "1 Decembrie 1918", condusa de arheologul Mihai Gligor, a facut o descoperire macabra pe unul dintre cele mai importante situri din Transilvania, cel din cartierul "Lumea Noua" din Alba Iulia.
Este vorba despre o locuinta veche de aproximativ 5.500-6.000 de ani, incendiata, inauntrul careia au fost gasite mai multe schelete, intr-o pozitie anatomica nefireasca.
Pana acum, arheologii au gasit noua cranii si sute de oase, insa nu au terminat inca de sapat. "Cei din stratul de deasupra sunt imprastiati, nu sunt asezati intr-o pozitie anatomica. Pe masura ce sapam, constatam ca in straturile de dedesubt sunt mai multi. Cele mai recente descoperiri le-am facut in ultimele trei zile", a declarat Cristian Florescu, unul dintre membrii echipei de arheologi.
"Probabil ca au fost adusi la scurt timp dupa ce au murit, daca tinem cont de pozitia corpurilor. Povestea interesanta este ca ei au murit toti deodata. Unele bucati de oase sunt mai mici, ceea ce indica faptul ca ar putea fi vorba si despre copii, dar deocamdata nu putem spune cu certitudine acest lucru", a adaugat Cristian Florescu.
Locuinta, destul de mare, a fost construita din nuiele si chirpici si a fost orientata pe lungime pe directia nord-est spre sud-vest. Cercetarile au mai scos la lumina obiecte casnice, unelte de silex, o rasnita, strapungatoare de os, bucati de unelte construite din obsidian, o roca vulcanica translucida care se gaseste numai pe teritoriul actualei Ungarii si in Melos (Grecia).
De asemenea, a fost gasita o scoica Spondylos folosita ca podoaba, care poate fi gasita numai pe malul Marii Mediterana. "Aceasta arata faptul ca comunitatile din zona aceasta aveau legaturi cu zona Ungariei s