Echipa de negociatori a Fondului Monetar Internaþional revine la Bucureºti astãzi pentru o nouã rundã de discuþii cu oficialitãþile romane.
Principalele subiecte pe agenda negocierilor sunt rectificarea bugetarã ºi problema deficitului bugetar care, potrivit propunerii FMI, ar trebui sã fie pentru acest an in jurul a 0,7 la sutã din PIB.
Delegaþia Fondului va rãmane la Bucureºti 10 zile.
Intr-un comunicat comun publicat de Guvern, Banca Naþionalã ºi FMI, dupã discuþiile din primãvarã, privind acordul stand-by, se precizeazã cã se va continua evaluarea impactului recentelor diminuãri de impozite, inainte de a decide cu privire la oportunitatea ºi natura unor noi reforme fiscale, care sã permitã atingerea obiectivelor fixate.
Ultimele date privind veniturile bugetare sunt incurajatoare. Cum FMI se ia mai ales dupã tendinþa de creºtere a veniturilor, iar aceasta existã, nu este exclus ca orice modificare de ordin fiscal propusã de Guvern sã fie ºi acceptatã.
Pe de altã parte, dacã experþii Fondului nu sunt mulþumiþi de rezultatele reformei ar putea "recomanda" autoritãþilor inãsprirea cadrului fiscal.
Autoritãþile romane ºi experþii FMI sunt preocupaþi de ritmul aprecierii monedei naþionale ºi de efectul acestuia asupra competitivitãþii exporturilor. Pãrþile monitorizeazã indeaproape evoluþia contului curent ºi de capital in vederea evaluãrii politicilor bugetare ºi monetare corespunzãtoare perioadei de tranziþie. Astfel de presiuni generate de aprecierea monedei s-au manifestat ºi in alte þãri aflate pe drumul integrãrii europene, fiind necesarã o analizã atentã pentru a pãstra echilibrul intre impactul favorabil asupra veniturilor reale ºi inflaþiei, pe de o parte, ºi implicaþiile asupra competitivitãþii economiei ºi stabilitãþii financiare, pe de altã parte.
Patru ani de cheltuieli mari pentru integrare
Pr