Autorul cartii "Luni de fiere" vine in Romania pentru lansarea romanului "Iubirea fata de aproapele". Noi i-am luat un interviu.Venalitate si sfintenie Autorul cartilor "Luni de fiere" si "Noua dezordine amoroasa" recidiveaza cu romanul "Iubirea fata de aproapele". Sebastien, eroul cartii, alege un adevar, numai al sau, acela de a se prostitua, in numele unei reinterpretari cvasireligioase a daruirii de sine.
Jurnalul National: Ati explorat tema sexualitatii aproape in toate romanele dvs., dar "Iubirea fata de aproapele" este primul roman care dezvolta ideea prostitutiei. Ce v-a determinat sa abordati aceasta tema?
Pascal Bruckner: Nu e prima oara cand abordez aceasta tema in cartile mele. Am mai abordat-o in "Noua dezordine amoroasa" si in subtext in romanul "Luni de fiere". De fapt, nu am facut decat sa ma intorc asupra obsesiilor mele, variind unghiurile de abordare. Mi s-a parut interesant sa pun una langa cealalta doua meserii total diferite - una dintre cele mai onorabile, diplomatia, si una foarte dezonoranta social, prostitutia.
In momentul in care ati decis subiectul cartii, v-ati documentat despre prostitutie sau povestea in totalitate e, pur si simplu, un produs al imaginatiei dvs.? Amandoua. "Iubirea fata de aproapele" este o autobiografie imaginara, caci am cunoscut intr-o oarecare masura mediile interlope, cu mult timp in urma. In Franta, probabil ca si in Romania, lumea iubirii si cea a venalitatii se intrepatrund adesea si se inrudesc prin nenumaratele culoare pe care se intalnesc.
Vorbiti despre sex in aproape toate cartile dvs. Ce mai poate aduce nou acest subiect? Sexul este un subiect inepuizabil, fie ca-l condamnam, fie ca-l adulam. Cartea mea "Iubirea fata de aproapele" vorbeste prea putin despre sexualitate, ci mai degraba despre o dispozitie de spirit a unui burghez boem, dispozitie care il impinge catre d