Organizate in doua schimburi, 30 de bucatarese pregatesc zilnic mancarea ce va ajunge la paturile bolnavilor internati in cele 25 de sectii ale Spitalului Clinic Judetean. Ieri, in aceste clinici erau internati 1.498 de bolnavi, care au beneficiat de trei mese, structurate in 18 feluri de regim alimentar.
Meniul zilnic este intocmit de Rigmanyi Elisabeta, Ecaterina Bandila si Nicoleta Serbanut, cele trei asistente dietetice ale blocului alimentar. "Meniul, stabilit in functie de boli, ajunge dimineata in fiecare sectie a spitalului si a clinicilor pe care le deservim, astfel ca bolnavii stiu ce vor manca in acea zi.
Unii dintre ei iau legatura cu apartinatorii, care le fac inconstient un rau aducandu-le mancare de acasa, daca meniul zilei li se pare mai saracut.
De fapt, fiecare calorie este masurata cu grija, in functie de afectiunea fiecarui bolnav in parte, iar mancarea este, atat calitativ cat si cantitativ, suficienta. Bolnavii si familiile lor ar trebui sa constientizeze ca orice dieta trebuie respectata", spune Ecaterina Bandila.
Bani putini, munca titanica
Cum fondurile nu sunt foarte mari, dar nici nu pot face rabat de la dieta, fiindca in joc este sanatatea oamenilor, specialistii nu-si permit sa improvizeze.
"47.000 de lei pe zi, cat este alocat pentru un bolnav, impartiti in trei mese… Asta e foarte greu, mai ales ca in proportie de 98% din pacienti sunt cuprinsi intr-o forma sau alta de regim. Nu avem voie sa umblam la gramaj si nici in momentele de criza nu am modificat meniul.
O alta regula de baza a muncii noastre spune ca meniul de pranz nu va fi acelasi mai repede de 10 zile", explica Rigmanyi Elisabeta. Suntem curiosi sa vedem cum se poate respecta aceasta regula si aflam ca se poate.