Consiliul Concurentei investigheaza in ce conditii au fost acordate ajutoarele de stat societatilor Roman Brasov si Aro Cimpulung si ameninta ca va reanaliza felul cum au fost sprijinite alte societati comerciale, desi ajutorul acordat acestora a avut avizul autoritatii pentru concurenta.
Motivul principal pentru care Consiliul Concurentei a deschis o ancheta la Roman si Aro este, potrivit presedintelui institutiei, Mihai Berinde, lipsa notificarilor. „Nu e clar daca sint ajutoare de stat si vom vedea acest lucru pe parcursul verificarilor. Tot ce pot sa va spun este ca nu au fost depuse notificari la momentul respectiv", a afirmat Berinde.
Conform legislatiei, atunci cind o institutie a statului intentioneaza sa acorde un ajutor este obligata sa anunte Consiliul Concurentei, urmind ca acesta din urma sa aprobe sau nu acest sprijin.
In categoria ajutoarelor de stat compatibile sint incluse si cele pentru restructurare. Mecanismul prin care functioneaza acest sprijin este urmatorul: unei firme care se privatizeaza i se sterg toate datoriile pe care le are in acel moment fata de bugetul statului, astfel incit investitorul sa ia o societate curata. Roman Brasov si Aro Cimpulung sint beneficiarele unui astfel de sistem.
In 2003, cind a a fost vinduta companiei Cross Lander USA, Aro Cimpulung a fost iertata de o datorie de 40 de milioane de dolari. Investitorul s-a angajat, conform contractului de privatizare, sa plateasca 15,8 milioane de dolari pentru 68,7% din actiuni si sa faca investitii de 11,4 milioane de dolari.
La societatea din Brasov au fost sterse datorii de 46 de milioane de euro, in momentul privatizarii acesteia. Investitorul, firma malaieziana Pesaka Astana, a cumparat in 2003 94,2% dintre actiunile Roman Brasov, pentru care a platit pretul de un euro. In schimb, s-a angajat sa investeasca patru m