Cateva sute de muncitori ai fabricii de mobila Furnimob, din Constanta, au desfasurat un protest spontan fata de conducerea unitatii, care i-a anuntat ca nu le poate plati salariile.
Liderul sindical Ionel Radu a declarat ca cei din conducerea interimara a fabricii au promis ca salariile vor fi platite in proportie de 85 la suta, "insa situatia treneaza de ani de zile si acelasi lucru se intampla in fiecare luna". Protestatarii s-au plans ca managerul Furnimob ar fi scos fabrica la vanzare in luna mai fara a-i informa pe salariati, care sunt si actionari. "Am fost pusi in fata faptului implinit", a spus Ionel Radu.
El sustine ca AVAS a vandut, in luna mai, activele Furnimob cu putin peste patru milioane de dolari plus TVA, in conditiile in care pretul evaluat al fabricii ar fi de 21 de miloane de dolari. Potrivit liderului sindical, cumparatorul nu ar fi preluat si datoriile fabricii, care se ridica la 94 miliarde de lei. Salariatii sustin ca au aflat ca in ultimii cinci ani nu ar fi fost platite datoriile la fondurile de pensii, somaj si asigurari de sanatate, in opinia acestora vinovata de aceasta situatie fiind conducerea unitatii. Potrivit acestora, directorul general al Furnimob, Vasile Badila, ar fi plecat in concediu medical si ar fi transferat directorului tehnic responsabilitatile fabricii.
Liderului sindical a anuntat ca peste doua zile are loc Adunarea Generala a Actionarilor, cand se va decide daca Furnimob va fi lichidata. Unul dintre protestatari, Mihail Stefanescu, a declarat ca noul cumparator al fabricii nu garanteaza pastrarea obiectului de activitate al unitatii si ca, daca o va face, cei sase sute de salariati actionari (care nu ar fi primit niciodata dividende) vor fi invitati sa devina asociati. Fabrica de mobila Constanta functioneaza din 1967 si lucreaza in proportie de 98 la suta pentru export - Germania, Italia, Olanda, Ci