Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, ca "se simte nevoia crearii comunitatii de informatii", iar aceasta va fi subordonata Presedintiei sau Guvernului, in functie de unde va fi mai mare nevoie de ea si unde i se va asigura neutralitatea politica. "Nu este o disputa intre mine si premier. Ea va fi acolo unde este mai mare nevoie de ea si unde va fi neutra politic", a spus seful statului. Insa daca tinem cont ca doar Presedintia este neutra din punct de vedere politic si ca Traian Basescu colaborat cu succes cu serviciile speciale in cazul crizei ostaticilor, este evident ca aceasta comunitate de informatii va fi dirijata de la Cotroceni.
Mentionand ca serviciile secrete reprezinta "un rau necesar", Traian Basescu a afirmat ca acestea au "o extraordinara capacitate de a se adapta realitatilor economice, sociale". "Sunt construite pe oameni care sunt educati pe ideea de atasament fata de tara si fata de putere", a adaugat Basescu.
El a apreciat ca, de aceea, serviciile de informatii devin un instrument, care este la latitudinea oamenilor politici, acestia utilizandu-l fie pentru interese politice sau pentru ceea ce au fost serviciile concepute, adica sa fie instrumente de culegere de informatii care sa sprijine deciziile politice.
Seful statului a precizat ca a aprobat programul de actiune al serviciilor secrete, care, in planul politicii externe, vizeaza culegerea de informatii, care sa ajute in deciziile politice, iar, odata cu declararea coruptiei la nivel inalt drept amenintare la adresa sigurantei nationale, vizeaza si supravegherea si informarea in acest domeniu.
Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, ca "se simte nevoia crearii comunitatii de informatii", iar aceasta va fi subordonata Presedintiei sau Guvernului, in functie de unde va fi mai mare nevoie de ea si unde i se va asigura neutralitatea politica. "Nu este o disput