Ziua de 18 iunie, zi premergatoare Rusaliilor, este unul dintre momentele in care lumea celor vii incearca o reconciliere cu lumea celor "trecuti dincolo". Credinta populara sustine ca, in perioada aflata intre Pasti si Rusalii, sufletele celor morti sunt libere sa umble pe pamant, ocazie cu care, de cele mai multe ori, se intorc in locurile unde au trait odinioara. Ziua de 18 iunie, zi premergatoare Rusaliilor, este unul dintre momentele in care lumea celor vii incearca o reconciliere cu lumea celor "trecuti dincolo". Credinta populara sustine ca, in perioada aflata intre Pasti si Rusalii, sufletele celor morti sunt libere sa umble pe pamant, ocazie cu care, de cele mai multe ori, se intorc in locurile unde au trait odinioara. De Rusalii insa, spre marea lor suparare, sunt nevoite sa se intoarca in intuneric. Pentru a le imbuna si a le usura trecerea dincolo, crestinii dau de pomana, in aceasta zi, vase de lut pline cu mancare gatita (friptura, sarmale, orez), dar si cani cu vin sau rachiu.
O data cu "imparteala", era bine sa se aprinda o lumanare si sa se rosteasca numele celui mort. Acest obicei era atat de inradacinat in lumea satelor, incat nu mai era necesara cumpararea altor vase de lut. Cele primite de pomana in aceasta sambata fiind suficiente pe parcursul intregului an. Trebuie amintit ca, in prealabil, se organizau targuri unde mesterii olari aveau ocazia sa-si etaleze produsele. Nu era bine in aceasta zi sa se dea cu matura sau sa se toarca, in schimb era indicata coacerea placintelor. Acestea urmau sa fie date de pomana, a doua zi, in special copiilor.
Tot in aceasta perioada, la sate avea loc un ritual unic in felul sau, dansul Calusarilor. Acesta cuprindea o serie de practici si formule magice, avand rolul de a proteja oamenii si animalele de actiunea malefica a Rusaliilor (fiinte magice asemanatoare intr-o oarecare masura iele