Consiliul Concurentei a demarat, luni, investigatii la Aro Campulung si Roman Brasov, privind presupuse ajutoare de stat pentru care nu a primit nici o notificare, a declarat, ieri, la un seminar organizat de FinMedia, Mihai Berinde, presedintele institutiei.
"Deocamdata, analizam situatia de acolo. Nu este clar, inca, daca sunt ajutoare de stat si vom vedea acest lucru pe parcursul verificarilor. Pot sa va spun ca nu au fost depuse notificari la momentul respectiv", a precizat Berinde.
In perioada urmatoare vor fi investigate, de asemenea, o serie de societati privatizate din portofoliul Ministerului Economiei si Comertului (MEC) si Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care nu au notificat Consiliul Concurentei cu privire la ajutoarele de stat primite la incheierea procesului de privatizare.
Gabriel Zbircea, presedintele AVAS, a afirmat ca actualul Executiv are obligatia nu doar sa recupereze din intarzierile din sectorul concurential, ci si sa repare unele decizii luate in trecut.
La inceputul acestui an, Zbircea afirma ca exista 250 de privatizari realizate in perioada anterioara de institutia pe care o conduce, care trebuie verificate din punct de vedere concurential.
Pe de alta parte, Berinde a precizat ca este posibil sa fie reanalizate si ajutoare de stat care au primit deja autorizatia Consiliului Concurentei, in cazul in care Comisia Europeana va considera ca acestea sunt ilegale.
Pana in prezent a fost dispusa recuperarea sumelor reprezentand ajutorul de stat de la Laminorul Braila, Terom Iasi si Aris Arad.
In privinta ajutoarelor de stat, Berinde a adaugat ca toate deciziile adoptate incepand cu septembrie 2004 sunt compatibile cu legislatia din Uniunea Europeana, intrucat hotararile au fost avizate si de reprezentantii Comisiei Europene.
El a mai spus ca institutia transmite, la fiecar