Membrii partidelor comuniste interbelice au vorbit putin despre "tineretea lor revolutionara". Cei care au facut-o au lasat marturii tulburatoare.Cupluri unite si destramate prin actiuni de partid
Dupa ce-au ajuns la putere, fostii membri ai Partidului Comunist din Romania si-au prezentat biografiile anterioare ca istorii alcatuite exclusiv din suferinte si actiuni periculoase impotriva clasei exploatatoare. Vietile lor reale pot fi recompuse prin intermediul celor care-au fost anchetati de institutii ale regimului comunist.
Desi dosarele politienesti nu sunt sursa cea mai potrivita de documentare istorica, datorita declaratiilor date in anchete si referatelor de excludere, arestare ori condamnare intocmite de functionarii partidului ori serviciilor speciale, avem posibilitatea sa intrezarim cateva episoade amoroase ale cominternistilor. De remarcat ca intalnirea protagonistilor se datoreaza unor sarcini de partid. Din sarcina de partid, fostii amanti se vor critica ori denunta apoi, "vigilenta revolutionara" fiind situata deasupra maruntelor "sentimente burgheze".
FORIS SI "TEHNICELE" SALE. Victoria Sarbu a fost ultima "tehnica" a lui Stefan Foris, care a condus PCdR in perioada 1940 - 4 aprilie 1944. Fetita lor Vera-Victoria s-a nascut in vreme ce tatal ei era retinut de chiar fostii sai tovarasi. Dupa uciderea lui Foris, Victoria Sarbu a facut sase ani de inchisoare, fiind condamnata in "procesul Patrascanu". Din declaratiile date in ancheta, aflam si amanuntele care urmeaza.
Victoria Sarbu se nascuse in 1909, in Basarabia, intr-o familie saraca, impovarata cu sapte copii. Din neputinta de a gasi un loc de munca dupa ce absolvise Facultatea de Stiinte Naturale din Iasi, a indeplinit oficiile de curier clandestin pentru miscarea comunista, platite de Ajutorul Rosu. Astfel, ajunge in 1938 in Bucuresti unde activeaza in Comitetul central a