Miron Cozma a fost pus in libertate, ieri, de Judecatoria Craiova. Instanta a apreciat ca fostul lider al minerilor a fost reincarcerat abuziv in decembrie anul trecut, dupa ce Ion Iliescu a anulat decretul prin care l-a gratiat, de teama prejudiciilor.
Eliberarea lui Cozma este de fapt efectul intirziat, dar direct, al gratierii pe care fostul presedinte Ion Iliescu i-a acordat-o acum aproape sase luni, dupa al doilea tur de scrutin, dar inainte de a parasi Cotroceniul, si pe care i-a revocat-o a doua zi, speriat de reactiile negative ale opiniei publice fata de acest „gest de clementa".
Practic, magistratii craioveni au anulat mandatul de executare a pedepsei, in baza caruia Cozma a fost arestat pe 17 decembrie 2004, la citeva ore dupa ce Iliescu emisese un decret de revocare a gratierii. Instanta a dispus ca Miron Cozma sa fie „eliberat de indata, in afara de cazul in care nu este arestat intr-o alta cauza".
Joaca de-a decretele
Istoria gratierii lui Cozma incepe inca din momentul in care Ion Iliescu, aflat la cel de-al treilea mandat de presedinte al Romaniei, a afirmat ca pedeapsa de 18 ani aplicata lui Cozma pentru mineriada din 1991 i se pare cam mare.
In 2003, Miron Cozma i-a adresat o cerere de gratiere, la care Iliescu nu a raspuns imediat, ci abia un an si jumatate mai tirziu, in penultima zi pe care urma sa o petreaca la Cotroceni.
Pe 16 decembrie 2004, in „Monitorul Oficial" a fost publicat Decretul 1164/2004, semnat de presedintele Ion Iliescu si contrasemnat de primul-ministru Adrian Nastase, prin care erau gratiate pedepsele a 46 de detinuti, unul dintre ei fiind fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma.
„Au avut si mineriadele motivatiile lor, au fost miscari de revendicari sociale", a explicat atunci Ion Iliescu. In aceeasi zi, Cozma a fost eliberat din penite