Fostul comisar pentru Extindere sustine ca aderarea celor doua state va aduce beneficii economice pentru vechii membri. Oficialii de la Bruxelles admit insa ca largirea UE este complicata de criza constitutionala
Gunther Verheugen cere ca Europa sa nu pedepseasca Romania si Bulgaria din cauza votului negativ dat Constitutiei Europene de Franta si Olanda. "Cu ce au gresit Romania si Bulgaria de la semnarea tratatului de aderare" se intreaba fostul comisar pentru extindere intr-un interviu acordat cotidianului german "Süddeutsche Zeitung". De aceea, inaltul oficial european face un nou apel ca procesul de aderare sa continue in acelasi ritm.
Verheugen, acum comisar pentru intreprinderi si industrie, spune ca aderarea celor doua tari ramane o prioritate pentru Uniune si subliniaza ca acest lucru va aduce beneficii economice pentru vechile state membre. "Membrii UE, in special Austria si Germania, au cea mai mare oportunitate de a profita de indicii economici in crestere ai noilor veniti din Europa de Est", a declarat Verheugen.
De asemenea, dand exemplu Polonia si Romania, Verheugen spune ca aceste tari, dupa ce au cazut victime ale Celui De-al Doilea Razboi Mondial, au fost lipsite din start de dreptul de a se alatura Uniunii Europene. "Situatia de pe Batranul Continent ar fi fost mult mai rea daca procesul de largire nu ar fi inceput acum multi ani", a mai spus comisarul european.
Asigurarile oficiale ascund dubii
Europa incearca sa reasigure tarile candidate ca planurile de extindere raman aceleasi, insa oficialii admit ca largirea UE este complicata de criza constitutionala, comenteaza agentia franceza AFP. Uniunea Europeana insista public pe ideea ca votul negativ dat de francezi si de olandezi Constitutiei Europene nu va bloca extinderea UE. Dar, afirma sursa citata, dublul referendum, care a aruncat Europa intr-o