Conopida este o planta din familia cruciferelor, cu frunze lungi, groase si zimtate pe margini. Inflorescenta este nedezvoltata, are culoarea alba si este folosita in special in alimentatie. In mod ciudat, conopida nu are aceeasi culoare ca si suratele ei din aceeasi familie, varza si broccoli. Conopida este o planta din familia cruciferelor, cu frunze lungi, groase si zimtate pe margini. Inflorescenta este nedezvoltata, are culoarea alba si este folosita in special in alimentatie. In mod ciudat, conopida nu are aceeasi culoare ca si suratele ei din aceeasi familie, varza si broccoli.
Frunzele acopera florile, care nu pot fi colorate de razele soarelui. La inceput conopida crestea in Asia, apoi a aparut si in zona mediteraneana, fiind una dintre legumele preferate acum 2.600 de ani. A devenit un ingredient obisnuit incepand cu secolul al XVI-lea, raspandindu-se in intreaga Europa. Se pare ca in Statele Unite, Franta, Italia, India si China conopida se simte ca la ea acasa, fiind cultivata in cantitati importante.
CALITATI. Conopida este un adevarat medicament, caci unele dintre substantele ce o alcatuiesc au un rol important in prevenirea cancerului. Cu cat conopida este mai alba, cu atat este mai proaspata. O puteti tine in frigider chiar si o saptamana, pastrandu-si prospetimea, cu conditia de a o ambala intr-o punga de plastic. Iar pentru a preveni umezeala, asezati-o cu tulpina in jos. Buchetelele de conopida se pot pastra cel mult doua zile inainte de a fi gatite. Unele substante continute de conopida ii schimba culoarea in maro atunci cand aceasta intra in contact cu un obiect din metal. Pentru a-i reda culoarea alba, tineti-o intr-un vas cu apa in care ati adaugat cateva picaturi de lamaie.
CREMA DE CONOPIDA INGREDIENTE: 175 g conopida, 175 g broccoli, 175 g cartofi, 300 ml lapte, 75 g branza Cheddar. PREPARARE: Se desprind buchete