Inca de la deschiderea discutiilor privind sistemul de finantari si cheltuieli al Uniunii Europene, primul ministru britanic,Tony Blair, aflat ieri in vizita in Rusia, a conditionat orice negociere asupra rabatului de care beneficiaza Londra de contributia sa la bugetul UE, se arata intr-un comunicat AP.
Tony Blair s-a aflat zilele acestea intr-un turneu de vizite, in scopul discutarii problemei bugetului UE, si a pozitiei fata de politica energetica care va fi capul de afis al noii intalniri G8.
Premierul britanic a sustinut in cadrul intrevederii cu Putin o revizuire generala a prioritatilor economice ale Uniunii. Propunerea sa a venit, evident, ca un atac la adresa Frantei care nu doreste o rediscutare a Politicii Agricole Comune, (PAC), intrucat beneficiaza de cele mai mari subventii agricole. El a criticat mai ales faptul ca Uniunea Europeana aloca 40 la suta din bugetul sau subventiilor agricole, in ciuda faptului ca in acest sector nu sunt cuprinse decat 5 procente din populatia activa. ''Ar trebui sa ne ridicam urmatoarea intrebare: La inceputul secolului 21, un astfel de buget mai raspunde el problemelor Europei?'', a declara Blair. ''Sunt gata sa discut orice cu toata lumea, dar numai pe o baza care sa permita fixarea unei directii pentru Europa, si care sa ii dea o baza realista pentru reconcilierea oamenilor cu institutiile'', a completat acesta. Desi pare sa propuna astfel o rediscutare a politicii economice comunitare intr-un scop care sa le serveasca tuturor, interesul Angliei nu este strain acestor planuri. Marea Britanie cauta sa isi pastreze cu orice pret rabatul si se apara atacand in primul rand PAC-ul, adica Franta.
Jack Straw, seful diplomatiei britanice, l-a acompaniat si el pe premier, declarand ca se va opune oricarui acord care ar pune sub semnul intrebarii rabatul englez. Conform declaratiilor lui Douste-Blazy, ministrul f