Guvernul va fi, in continuare, foarte precaut in derularea politicilor fiscale si bugetare, pentru a-si atinge obiectivele de crestere economica si reducere a inflatiei, fara ca, in prezent, sa fie posibila o relaxare a acestor politici, a afirmat, ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu.
"Controlul cheltuielilor bugetare constituie un capitol care trebuie supravegheat foarte atent, deoarece derapajele se rasfrang asupra deficitului de cont curent", a spus Tariceanu.
El a aratat ca modul in care economia a functionat de la inceputul anului va fi analizat impreuna cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), aflati in vizita la Bucuresti, amintind ca Executivul este interesat sa continue colaborarea si actualul acord convenit cu institutia. O delegatie a FMI a sosit, marti, la Bucuresti, pentru circa doua saptamani cu autoritatile romane pe tema evaluarilor doi si trei ale acordului stand-by.
Negocierile se vor axa pe ultimele evolutii macroeconomice si incadrarea in tintele stabilite, politica fiscala si bugetara, inclusiv rectificarea bugetara si proiectele bugetare pe termen mediu.
De asemenea, vor fi discutate aspecte privind politica monetara si cea salariala in sectorul de stat, derularea procesului de privatizare, in special in sectorul energetic. Negociatorul-sef al Fondului in relatia cu Romania, Emmanuel van der Mensbrugghe, va avea miercuri o intalnire cu premierul Tariceanu, la Palatul Victoria.
Tintele macroeconomice convenite de Guvernul Romaniei cu FMI, pentru anul 2005, sunt o inflatie de 7%, deficit de cont curent de 6,9%, crestere economica de 5,5% si deficit bugetar de 0,74% din PIB.
Guvernul va fi, in continuare, foarte precaut in derularea politicilor fiscale si bugetare, pentru a-si atinge obiectivele de crestere economica si reducere a inflatiei, fara ca, in prezent, sa fie posibila o relaxare a ac